Nieuwsgierigheid overwint

Door Megaflix op maandag 6 augustus 2012 14:45 - Reacties (5)
Categorie: And in other news, Views: 5.258

Het is knap als het vandaag langs je heen gegaan is: de landing van Curiosity op Mars. Landing moet je in dit geval lezen als een ruim 900 kilogram zwaar, nucleair aangedreven voertuig in een sonde met 21.000 kilometer per uur door de dampkring van Mars jagen, om deze vervolgens met een parachute af te remmen en met stuwraketten 20 meter boven de grond laten zweven en dan aan een kabellift laten zakken tot hij op de grond staat.

Landing


Kosten van deze missie

Wat kost dat? 2.5 miljard dollar, een schijntje vergeleken met de 14,5 miljard dollar kostende Olympische Spelen in Londen. En natuurlijk helemaal een lachertje in vergelijking met de 3.700 miljard die de oorlogen in Irak en Afghanistan tot 2011 al kostten. Deze missie zorgt niet alleen voor meer informatie over de planeet Mars, maar ook voor honderden banen. Ook een leuk detail is dat er nu al stemmen opgaan om NASA een Kickstarter-project te laten opstarten.

Curiosity

MarslandersTweakers.net heeft al een erg interessant en uitgebreid achtergrondartikel geschreven over de Curiosity Rover. Met een lengte van 3 meter, breedte van 2.8 meter en een gewicht van 900 kilogram is hij een stuk groter en zwaarder dan zijn voorgangers Opportunity en Spirit, die een lengte hadden van 1.5 meter en een gewicht van net geen 175 kilogram.

Snel is hij niet met een absolute topsnelheid van 120 meter per uur en een waarschijnlijke topsnelheid van 90 meter per uur. Waarschijnlijk komt zijn gemiddelde niet eens aan de 30 meter per uur. In deze tweejarige missie is het de bedoeling dat hij zo'n 19 kilometer gaat afleggen.

Omdat een signaal bijna 14 minuten onderweg is naar Curiosity, is hij voorzien van een autonoom navigatiesysteem. Met de hand besturen is er dus niet bij, dus kan Howard Wolowitz het ook niet verkloten. Het wagentje is niet echt voorzien van de nieuwste computertechnologie, een 256 KB EEPROM, 256 MB DRAM en 2 GB flash geheugen is wat hij meedraagt. Met een cpu die zijn werk doet op 200 MHz zal hij ook qua computing power geen potten breken. Ter vergelijking, een beetje smartphone heeft al een quadcore cpu op 1500 MHz, 16 GB flash en 1 GB geheugen.

Een erg interessant fact-sheet vertelt over de wetenschappelijke apparatuur aan boord, terwijl een ander fact-sheet zo'n beetje alles vertelt wat er te vertellen valt over de missie, het ruimtevaartuig en de rover, de lancering, de planeet Mars en nog veel meer. Wikipedia heeft ook een (up-to-date) pagina over het project.

Curiosity

Media

Foto van wiel op MarsPersoonlijk ben ik erg geÔnteresseerd in ruimtevaart en ik was dan ook benieuwd naar de eerste foto's van de Curiosity. NASA heeft een eigen Twitter-account gemaakt, waarin Curiosity "zelf" vertelt over zijn landing en missie en allerlei foto's laat zien die hij neemt op het Mars-oppervlak.

In het Exploratorium in San Francisco staat een exacte replica van de Curiosity. Wired.com heeft een video, waarin wetenschapper Paul Doherty vertelt over de wagen.

Zelfs het Reformatorisch Dagblad heeft een artikel over de missie naar Mars. God zit dus in ieder geval verder weg dan 563 miljoen kilometer, de afstand die de Curiosity heeft afgelegd sinds hij op 26 november vorig jaar vertrok.


Curiosity

Tip: Klik ook op de linkjes in de tekst, aangezien deze verwijzen naar interessante pagina's over het project.

Volgende: Multitouch bloemen en planten 08-'12 Multitouch bloemen en planten
Volgende: Apple's anti-climax. Of toch? 10-'11 Apple's anti-climax. Of toch?

Reacties


Door Tweakers user Xaverius, maandag 6 augustus 2012 15:02

Uit nieuwsgierigheid volgde ik Curiosity al op twitter, benieuwd wat er allemaal gevonden gaat worden daar op Mars. Het animatiefilmpje over de landingsprocedure vond ik indrukwekkend, ik ging er al vanuit dat het niet zou gaan lukken. O-)

Door Tweakers user Douweegbertje, maandag 6 augustus 2012 16:38

machtig mooi hoe zo'n raket van de aardbol verdwijnt :)
Weet jij toevallig ook hoe hij nou ongeveer gevlogen is? Ik heb wat lopen zoeken over de "baan" van de raket maar ik werd er niet echt wijzer op hoe zijn "vluchtschema" er nou uitzag richting mars.

Door Tweakers user Neo_TGP, maandag 6 augustus 2012 16:56

http://eyes.nasa.gov/serv...ent/documents/msl/edl.xml is nog wel een mooie toevoeging, dan kan je ook de route enzo zien + alle andere dingen die we nog in de ruimte hebben ronddwalen :)

Door Tweakers user Megaflix, maandag 6 augustus 2012 17:13

De launch van de Atlas V 541 kun je wel vinden op YouTube. Vanaf minuut 6 kun je in 3D volgen hoe hij de dampkring van de aarde heeft verlaten.

Nog een beetje meer achtergrondinformatie over de Atlas V 541 raket vindt je op deze en deze pagina's van NASA Spaceflight.com.

Het exacte pad van de raket kun je terugvinden op Spaceflight 101.com. Onderin elke pagina klik je op Previous MSL Mission Updates om verder terug te gaan in de tijd. Voorbeeld van een plaatje. Toen de raket vertrok stond de Aarde qua locatie helemaal links van het plaatje, volg de baan van de aarde. Omdat tijdens de reis de aarde ook gewoon doordraait, staat die nu rechtsboven in het plaatje en is de raket bijna bij Mars aangekomen. Ze moeten dus behoorlijk goed uitrekenen waar de aarde in zijn baan moet staan, om een zo kort mogelijke route af te leggen.

De hele Spaceflight 101 Special is trouwens wel een aanrader. Navigatie op de site is een regelrechte ramp. Elke blauw link leidt naar een pagina met nog veel meer blauwe links.

[Reactie gewijzigd op maandag 6 augustus 2012 17:14]


Door Tweakers user Megaflix, maandag 6 augustus 2012 17:29

Will Gorman en Doug Moran hebben een LEGO Mindstorms Curiosity gebouwd.

Reageren is niet meer mogelijk