Laboratorium op een chip van bakpapier

Door Megaflix op dinsdag 1 februari 2011 19:27 - Reacties (2)
Categorie: And in other news, Views: 5.507

Onderzoekers van Purdue University hebben een techniek gedemonstreerd waarmee ze papieren strips met een hydrofobe laag kunnen gebruiken om snel medische diagnoses te stellen of chemische analyses te maken. Tot nu toe konden met een papieren test bijvoorbeeld wel al zwangerschappen of pH-waardes aangetoond worden, maar complexere analyses waren nog niet mogelijk.

Luminol reageert op hemoglobineAls proof-of-concept hebben ze een strip papier getoond, waarin met een CO2-laser kleine gaatjes en lijntjes in de hydrofobe laag op het papier waren gesneden. De patronen kunnen worden gesneden tot op 62 Ķm. Hierdoor komt het vochtabsorberende papier op de snedes bloot te liggen aan de oppervlakte. Het papier werd vervolgens gedrenkt in luminol. Luminol is een chemische vloeistof, waarmee de aanwezigheid van hemoglobine aangetoond kan worden, en dus de aanwezigheid van bloed. Door bloed op het papier te spuiten, lichten de snedes van het met luminol gevulde papier blauw fluorescerend op, zo toonden de onderzoekers.

Het is met de huidige techniek al mogelijk om een lab-on-chip te maken, maar dit zijn dure chips van plastic of glas, met zeer kleine pompjes en kleppen om de vloeistoffen te sturen. Het voordeel van de nieuwe techniek is dat de laser zeer dunne lijntjes kan snijden op het papier en dat daarmee de baan van de vloeistof gestuurd kan worden. Door zeer kleine stukjes siliciumdioxide in de route van de geteste vloeistof te plaatsen, is het zelfs mogelijk om vloeistof te splitsen richting meerdere reagens om op deze manier meerdere tests tegelijkertijd uit te voeren.

De papieren chips kunnen gebruikt worden om bepaalde types cellen of moleculen in het bloed van een patiŽnt te meten, om op de aanwezigheid van micro-organismes in het milieu of in eten te controleren of om verschillende moleculen te scheiden voor verdere analyse.

Bakpapieren zakjeHet papier kan goedkoop in iedere winkel gekocht worden in grote hoeveelheden, volgens professor Babak Ziaie van Purdue University. Het patroon wat door de laser in de waterafstotende laag van het papier gesneden wordt, gebeurt eveneens snel en goedkoop. Als papier kan onder andere bakpapier gebruikt worden, wat voornamelijk gebruikt wordt in de keuken om iets af te dekken of in te verpakken. Het is zelfs mogelijk om de papieren strips te gebruiken in een elektronische lezer, vergelijkbaar met een glucosemeter voor diabetici. Het onderzoek werd gefinancierd door het National Science Foundation.

Volgende: Apple's anti-climax. Of toch? 10-'11 Apple's anti-climax. Of toch?
Volgende: 'VS wil internet kill switch' 01-'11 'VS wil internet kill switch'

Reacties


Door Tweakers user K_VL, dinsdag 1 februari 2011 20:16

Schitterend is dit toch :)

Door Tweakers user Megaflix, dinsdag 1 februari 2011 22:39

Ik zie al helemaal voor me dat er bijvoorbeeld bloed op een stukje papier gedaan wordt en dat er direct een uitslag kan komen of iemand kanker heeft of iets dergelijks. Dan zou een behandeling een stuk sneller kunnen beginnen.

Reageren is niet meer mogelijk